donderdag 12 november 2020

dahl

Jullie hadden nog een recept tegoed van me, of eigenlijk van Miljuschka Witzenhausen. We vonden deze dahl erg lekker: kruidig en een beetje pittig. Dat pittige kun je natuurlijk aan je eigen smaak aanpassen, gewoon een beetje meer of minder chili gebruiken.
Ik had de bloemkool kort gekookt en niet geroosterd. Dat had ik wel al eens geprobeerd maar dan blijft het naar onze smaak toch te stevig. De linzen kwamen bij mij uit blik en dan is het echt een snel en ook nog vegetarisch gerecht. Houd je niet van koriander dan kun je ook platte peterselie gebruiken en ik denk dat munt hierbij ook wel lekker is. Met een naanbroodje erbij en wat zure room of Griekse yoghurt was het echt smullen geblazen.

Ingrediƫnten (4 personen)
1 bloemkool, in roosjes
250 gram rode linzen (indien nodig gewassen/geweekt) (blik: voor twee personen een literblik).
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
10 gram verse gember, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
0,5 tl kardemompoeder
0,5 tl kaneelpoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl zout
2 el tomatenpuree
500 ml groentebouillon
1 el sesamolie
1 el olijfolie
1 citroen
4 takjes koriander (of platte peterselie/munt)

Instructies
1. Verwarm de oven op 200°C (als je de bloemkool gaat roosteren).
2. Verhit in een pan met dikke bodem een eetlepel sesamolie. Fruit de ui, knoflook en gember op laag vuur rustig aan. Voeg na 2 minuten de specerijen toe en blijf goed roeren.
3. Voeg, als de ui en knoflook zacht zijn, de linzen toe met tomatenpuree. Doe de groentebouillon erbij en roer goed door. Laat aan de kook komen en draai het vuur zacht.
4. Laat de dahl in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar koken.
5. Spreid ondertussen de bloemkoolroosjes uit op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en rooster in de oven tot ze goudbruin, gaar en een beetje knapperig zijn (koken: in roosjes ongeveer 10 minuten).
6. Proef de dahl als de linzen helemaal zacht zijn en uit elkaar vallen. Breng eventueel op smaak met citroen, peper en/of zout.
7. Serveer de dahl warm met de geroosterde bloemkool erop en garneer met koriander.

De foto bij deze post komt van de site van Miljuschka. Mijn eigen foto kan ik niet meer terugvinden. :’(