vrijdag 4 juni 2021

ragu alla bolognese

Ahhh, we hebben weer zo lekker gegeten gisteren! Annelies had op FB een bordje spaghetti laten zien waar het water me van in de mond liep. Toen ben ik ook maar eens op zoek gegaan naar een recept - een van dé recepten - van pasta/ragu alla Bolognese, Er zijn veel variaties en dat had ik ook eigenlijk wel gedacht. Dit klik! schijnt hét originele, geregistreerde recept te zijn, maar ja, dat beweren andere sites misschien ook wel, hahaha. Het was in ieder geval erg lekker. Ik heb een beetje gesmokkeld, want ik heb kookroom gebruikt i.p.v. melk en ik heb peterselie toegevoegd. De kunst is om het lang te laten pruttelen en inkoken, dan krijgt het bijna de smaak van stoofvlees en wat minder van tomaten. Het heeft bij mij ongeveer 1½ uur opgestaan, maar hoe langer, hoe lekkerder zegt men.
Met dank aan Annelies, dit is mijn ‘variant’:

Ragu alla Bolognese (4 personen) 

Ingrediënten
300 gr rundergehakt
150 gr pancetta
50 gr wortel
50 gr selderij
50 gr ui
300 gr passata/gezeefde tomaten
100 ml rode wijn (ik had Italiaanse)
100 ml kookroom
1 maggiblokje (evt. weglaten)
2 el olijfolie
peper (zout toevoegen is niet nodig door de pancetta)
eventueel een klontje kruiden-/knoflookboter 

150 gr spaghetti (Grand’Italia) voor 2 personen
een beetje fijngesneden platte peterselie
vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereiden:
Snijd de pancetta in kleine stukjes. Bak het spek in een hapjespan tot het vet gesmolten is.
Snijd de groenten (ui, wortel, bleekselderij) in hele kleine stukjes. Doe een paar eetlepels olijfolie bij het spek en bak de groente mee tot de ui glazig is.
Doe het rundergehakt erbij en roer het goed. Zorg dat het vlees gaar bakt tot het bruin is.
Doe de wijn erbij en laat de alcohol even verdampen. Daarna kun je de passata en het verkruimelde maggiblokje toevoegen. (Zonder maggiblokje had denk ik heel goed gekund want het gerecht is behoorlijk zout.) Dit laat je minimaal een uur op laag vuur met een sudderplaatje pruttelen. Laat als de saus te dun is deze nog even zonder deksel inkoken. Als de saus te dik is, kan je nog wat wijn of bouillon toevoegen.

Vlak voor je de ragu gaat serveren voeg je de kookroom toe en eventueel een klontje kruiden-/knoflookboter. Nog even mee laten koken. 

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing, schep op een diep bord en doe de saus er bovenop. Voeg nog peterselie en geraspte (of geschaafde) Parmezaan toe, schenk er een glaasje Italiaanse rode wijn bij, en laat het je lekker smaken :)

NB: De saus is voor vier personen. Je kunt dus de helft invriezen voor een volgende keer als je met z’n tweeën eet. Of, als je van veel vulling houdt, zoals wij, ‘gewoon’ alles opeten, hahaha. Je hoeft dan de hele avond niks meer hoor!

2 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat een heerlijk recept. Ga ik bij mijn recepten zetten en de huiskok eens lief aankijken.

Annelies zei

Anderhalf uur maar? 😂