Ik doe het niet zo gek vaak, koken met pakjes. Wel zo af en toe hoor, maar niet vaak. Niet dat ik tégen ben, maar ik vind het gewoon leuker om met losse ingrediënten iets zelf te maken. Zo heb ik ooit babi pangang gemaakt omdat die van de Chinees een keer tegengevallen was. Daarna is het gelukkig nog wel goed gekomen tussen de Chinees en Rob (ik ben zelf niet zo’n liefhebber van met name de saus) en heb ik het jarenlang niet meer zelf gemaakt. Maar nu is ‘onze’ Chinees een sushirestaurant geworden, tja en wat doe je dan…
Ik kon het recept in eerste instantie niet meer terugvinden en toen Robs neef
er een recept van had heb ik dat maar eens gevraagd. En dat is een recept met
een pakje 😉, van Conimex.
Er viel nog genoeg te kokkerellen hoor, vooral hoe het vlees klaargemaakt moest
worden sprak me wel aan. En het was heerlijk! Een beetje bewerkelijk, maar echt
de moeite meer dan waard. Een simpele nasi erbij en Rob was weer helemaal happy. De saus
was wat aan de ‘laffe’ kant vond ik zelf, tja, zoals ik al zei, ik ben ook eigenlijk
niet zo’n fan van dit soort sausen. Maar echt, dat vlees… mmmmm…
Inmiddels heb ik het eerste recept ook weer gevonden klik! dus nu kunnen we
kiezen. Als ik nou eens het vlees volgens het ene en de saus volgens het
andere recept maak, misschien is dat dan wel de gouden combinatie 😊
babi pangang van Edwin (zes porties)
ingrediënten:
buikspek
(stuk van 1 kilo)
3
pakjes Conimex kruidenmix voor babi pangang (zit ook sausmix bij)
honing
olijfolie
bakboter
(bijv. Blue Band vloeibaar)
water
(900ml)
atjar
tjampoer
ook
handig:
ovenschaal
en serveerschaal (of tweede ovenschaal)
grillpan
of grote koekenpan
scherp
mes
kwastje
bereiding:
Verwarm
de oven voor op 180 graden.
Het
buikspek aan de vleeskant insnijden tot aan de vetrand, in plakjes van plm 1 cm
of zo dik als je zelf lekker vindt.
De zakjes kruidenmix
mengen met olijfolie tot je een smeerbaar papje hebt. Daarmee het vlees
insmeren, vooral goed tussen de plakjes, maar niet aan de spekkant.
Doe
een beetje olijfolie in de ovenschaal en leg het vlees er met de spekkant naar
beneden in. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Dan even controleren (moet al nagenoeg
gaar zijn) en indien nodig nog iets langer.
Keer het vlees nu om. Smeer de vetlaag in met honing en zet nog ongeveer 20
minuten in de oven. Herhaal dit nog twee keer. Bij elkaar dus een uur in de
oven met de speklaag naar boven. Het vlees moet dan al een beginnende bruine
korst krijgen.
Doe nu een flinke dot bakboter in de koekenpan (of grillpan) en bak het vlees op de middelste stand op de vetlaag, tot het de gewenste kleur heeft. Niet op een hoge stand, want dan heb je kans dat het vet verbrandt.
Maak de saus volgens de aanwijzingen op het pakje.
Leg
een bedje van atjar op de serveerschaal.
Snijd
de plakjes vlees helemaal door en verdeel ze over de atjar.
Giet
de saus er overheen.
Serveer
met witte rijst, nasi of bami.
Selamat makan!
3 opmerkingen:
Wat vreemd: olijfolie op een oosters gerecht.
Heerlijk Babi pangang, maar dan wel van de chinees. Ik heb het ooit een keer zelf gemaakt, was heerlijk hoor maar wat een werk!!! en die van onze chinees is zo lekker daar kon het ook echt niet tegen op.
@ Anoniem/Bettie ;)
Dat vond ik dus ook, maar dit is wat er stond. Ik zou anders gewoon zonnebloemolie gebruiken hoor.
Een reactie posten