zondag 6 augustus 2023

koken met een pakje

Ik doe het niet zo gek vaak, koken met pakjes. Wel zo af en toe hoor, maar niet vaak. Niet dat ik tégen ben, maar ik vind het gewoon leuker om met losse ingrediënten iets zelf te maken. Zo heb ik ooit babi pangang gemaakt omdat die van de Chinees een keer tegengevallen was. Daarna is het gelukkig nog wel  goed gekomen tussen de Chinees en Rob (ik ben zelf niet zo’n liefhebber van met name de saus) en heb ik het jarenlang niet meer zelf gemaakt. Maar nu is ‘onze’ Chinees een sushirestaurant geworden, tja en wat doe je dan…

Ik kon het recept in eerste instantie niet meer terugvinden en toen Robs neef er een recept van had heb ik dat maar eens gevraagd. En dat is een recept met een pakje 😉, van Conimex. Er viel nog genoeg te kokkerellen hoor, vooral hoe het vlees klaargemaakt moest worden sprak me wel aan. En het was heerlijk! Een beetje bewerkelijk, maar echt de moeite meer dan waard. Een simpele nasi erbij en Rob was weer helemaal happy. De saus was wat aan de ‘laffe’ kant vond ik zelf, tja, zoals ik al zei, ik ben ook eigenlijk niet zo’n fan van dit soort sausen. Maar echt, dat vlees… mmmmm…
Inmiddels heb ik het eerste recept ook weer gevonden klik! dus nu kunnen we kiezen. Als ik nou eens het vlees volgens het ene en de saus volgens het andere recept maak, misschien is dat dan wel de gouden combinatie 😊

Hoe dan ook, dit is het recept van Robs neef:

babi pangang van Edwin (zes porties) 

ingrediënten:
buikspek (stuk van 1 kilo)
3 pakjes Conimex kruidenmix voor babi pangang (zit ook sausmix bij)
honing
olijfolie
bakboter (bijv. Blue Band vloeibaar)
water (900ml)
atjar tjampoer 

ook handig:
ovenschaal en serveerschaal (of tweede ovenschaal)
grillpan of grote koekenpan
scherp mes
kwastje 

bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Het buikspek aan de vleeskant insnijden tot aan de vetrand, in plakjes van plm 1 cm of zo dik als je zelf lekker vindt.
De zakjes kruidenmix mengen met olijfolie tot je een smeerbaar papje hebt. Daarmee het vlees insmeren, vooral goed tussen de plakjes, maar niet aan de spekkant.
Doe een beetje olijfolie in de ovenschaal en leg het vlees er met de spekkant naar beneden in. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Dan even controleren (moet al nagenoeg gaar zijn) en indien nodig nog iets langer.
Keer het vlees nu om. Smeer de vetlaag in met honing en zet nog ongeveer 20 minuten in de oven. Herhaal dit nog twee keer. Bij elkaar dus een uur in de oven met de speklaag naar boven. Het vlees moet dan al een beginnende bruine korst krijgen.

Doe nu een flinke dot bakboter in de koekenpan (of grillpan) en bak het vlees op de middelste stand op de vetlaag, tot het de gewenste kleur heeft. Niet op een hoge stand, want dan heb je kans dat het vet verbrandt.

Maak de saus volgens de aanwijzingen op het pakje. 

Leg een bedje van atjar op de serveerschaal.
Snijd de plakjes vlees helemaal door en verdeel ze over de atjar.
Giet de saus er overheen. 

Serveer met witte rijst, nasi of bami.
Selamat makan!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat vreemd: olijfolie op een oosters gerecht.

Marjolijn van Elsberg zei

Heerlijk Babi pangang, maar dan wel van de chinees. Ik heb het ooit een keer zelf gemaakt, was heerlijk hoor maar wat een werk!!! en die van onze chinees is zo lekker daar kon het ook echt niet tegen op.

Kitty zei

@ Anoniem/Bettie ;)
Dat vond ik dus ook, maar dit is wat er stond. Ik zou anders gewoon zonnebloemolie gebruiken hoor.