Het is jaren geleden dat ik dit kerstige nagerecht eens gemaakt heb. Het kan van tevoren bereid worden, altijd makkelijk, nietwaar? Het is een recept voor 6 personen maar ik zou het knap vinden als je het met z'n zessen opkrijgt want het is behoorlijk machtig, en dat aan het eind van een diner.... Wij hebben het kersttoetje dit jaar al uitgezocht, maar zitten jullie de hersens nog te kraken over het dessert, dan kon dit 'm wel eens worden ;)
KERSTBOMBE
nagerecht voor 6 personen
7 blaadjes witte gelatine
2 dl melk
0.5 dl water
200 g amandelspijs
200 g aardbeien
200 g kersen zonder pit
4 dl slagroom
2 eetl. suiker
1 cake
5 eetl. rum
Bosvruchtensaus:
0.5 pot bosvruchtenjam
1 dl port
1 sinaasappel
2 eetl. citroensap
1 halve bolvorm/schaal (inhoud 2 l)
plasticfolie
Voorbereiden:
Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Verwarm de melk met 1/2 dl water, voeg de amandelspijs in gedeelten toe en los de uitgeknepen gelatine erin op. Roer goed door en laat het mengsel afkoelen totdat het lobbig wordt. Halveer de gewassen aardbeien en meng ze met de kersen door de amandelmelk. Klop de slagroom stijf met de suiker en spatel deze erdoor. Bekleed de vorm met huishoudfolie. Beleg de binnenzijde van de vorm met plakken cake. Sprenkel er de helft van de rum over. Schep het room-vruchtenmengsel in de vorm en dek het af met plakjes cake besprenkeld met de rest van de rum. Zet de bombe afgedekt minimaal 3 uur in de koelkast.
Bereiden:
Stort de bombe op een platte schaal. Verwijder de huishoudfolie. Boen de sinaasappel schoon onder stromend water. Rasp 1 theel. van de schil. Pers de sinaasappel. Verwarm de bosvruchtenjam met port, sinaasappelsap en -rasp en citroensap. Giet de iets afgekoelde saus over de kerstbombe.
Variatie:Vervang bosvruchtenjam door cranberrycompote of bessengelei.
Ook lekker zonder drank, met alleen kersen (pot) en met bosvruchtensaus uit een flesje.
Bron:
Boodschappen, Kerst 2000(Nummer 10 uit 2000)