zaterdag 30 september 2023

dag lief hondenkind... Lua 26 apr. 2012 - 29 sept. 2023

Moesten mijn broer en schoonzus in juni vorig jaar afscheid nemen van hun hondje Norah, nu had mijn jongste zus slecht nieuws over hun hond, Lua. 😢
Ze hebben haar ruim elf jaar geleden uit Portugal gehaald. Een lieve schat die het geluk had bij zus Syl en zwager Manuel haar ‘gouden mandje’ te vinden. Ze had een heupafwijking en de dierenarts zei ooit dat ze mogelijk niet ouder dan een jaar of zeven zou worden. Nou, die heeft ze een poepie laten ruiken...
Lua ging elk jaar mee naar het familieweekend en daar was ze goede vriendjes met iedereen, Daan was ook dol op haar.

Onlangs was ze bij de dierenarts geweest en die constateerde na een CT-scran dat ze een tumor had waar helaas niets aan te doen was. Ze hebben haar nog even flink kunnen verwennen want ze had zo te merken weinig pijn en eten en drinken ging ook nog goed. Maar op een gegeven moment moesten ze toch afscheid nemen.
Het brak hun hart, maar Syl en Manuel hebben haar moeten laten inslapen.
Dag lieve Lua, dag lief hondenkind… 😢



forumjarige #12

Dit kaartje heb ik gemaakt voor forumvriendin S@ndra, zij is vandaag jarig. Van harte gefeliciteerd lieve S@ndra!

Het is weer gemaakt met stansjes en stempels van Ali, op de wolkjes na, die had ik al.
Boogjes + hartje zijn uit een witte correspondentiekaart van de HEMA gestanst, ingekleurd en op een wolken-achtergrond geplakt. Ik heb met water gespetterd voor wat meer structuur. En voor het geval je nu denkt: “Zie je wel, de stempels passen niet goed in de boogjes”: dat is niet zo.😉 Het zijn lange, smalle en soepele stempeltjes en ik gebruikte mijn stempelhulp. Zo zou ik ze makkelijk precies op de boogjes kunnen krijgen, maar ik vond het nou juist wel leuk om er een beetje naast te zitten. 😊
De wolkenlucht is gemaakt met een vormpje van dezelfde set als de kleine wolkjes. Alle kleurtjes zijn distress oxides van Ranger en de HB-stempel is er eentje van Stampin’Up.

donderdag 28 september 2023

herfstkaartjes

Weet je nog dat mijn nicht en haar man op bezoek kwamen, en dat ik toen een flink pak papier kreeg? Daar ben ik al snel mee aan de slag gegaan 😊 Ik was op YouTube een filmpje tegengekomen van een bepaalde techniek en dat papier was daar heel goed voor te gebruiken. Ik had er al gauw zes kaartjes mee gemaakt. De techniek wordt ‘stack, slice and shuffle’ genoemd. Als je daar op zoekt vind je nog veel meer varianten, met meer papiertjes en ook in andere vormen. Ik heb het voorbeeld van Stamping Treasures zo'n beetje gevolgd klik!
Voor de eerste drie kaartjes heb ik een vellum cirkel en wat gestanste blaadjes en takjes toegevoegd en voor een van de kaartjes op de tweede foto een bladskelet en ook wat stansjes en bling. De twee overige kaartjes laat ik even zo tot ik er een doel voor heb.
Het techniekje werkt heerlijk snel en dat kan ik wel gebruiken: Heel handig als je bedenkt dat ik ook nog een stuk of 60 kerstkaarten moet maken.

Ja precies, daar moet ik nog aan beginnen...

woensdag 27 september 2023

BB met R…

… dat is bruine bonen met rijst… Ik hoor het Max Woiski nog zingen,  ongeveer honderd jaar geleden, hahaha

Wij hadden het geluk dat mijn ouders Surinaamse vrienden hadden. En dat ik een vriendin had die met een Surinaamse man getrouwd was en liever Surinaams kookte dan de Hollandse pot. Zo kwamen we in aanraking met de Surinaamse keuken. Mijn vriendin is er helaas niet meer maar ik heb van haar een aantal recepten gekregen. Als ik een van haar gerechten maak dan staat ze eventjes naast me in de keuken en dat vind ik wel een mooie gedachte. Dankjewel lieve Jenny 😊, ook voor dit recept dat ik nog steeds maak:

KIP MET BRUINE BONEN (BB met R)
(4 personen)
Kip (vier bouten, ontveld, of acht kipkarbonades/kipdijfilets) marineren in zoete ketjap + zoute ketjap + een paar teentjes geperste knoflook.

Een flinke ui en een tomaat in stukjes snijden en bakken in wat margarine, een flinke eetlepel tomatenpuree meebakken.

De kip erbij doen en rondom bruin bakken. Een maggiblokje verkruimelen en erbij doen, selderijzout, ve-tsin, aromat en versgemalen peper naar smaak toevoegen.

Doe er wat water bij en de bruine bonen met kookvocht. Alles op een lage stand (ik kook op inductie, stand 3 gedaan) ongeveer 45 minuten zachtjes laten pruttelen tot het gaar is. Als het te hoog staat loop je de kans dat de bruine bonen te veel stuk koken. Bij gas: Gebruik eventueel een sudderplaatje.

Voor een extra pittige versie een madam Jeanette (peper), gehalveerd en zonder pitjes, mee laten sudderen. Die vis je er weer uit, niet opeten! Ik doe voor ons een halve peper, is mij heet zat 😊
Serveren met rijst.

Voor een passend muziekje 😉: klik!

maandag 25 september 2023

Emma durft

Daan en Emma spelen vaak op het speeltuintje achter hun huis. Wij gaan dan mee om een oogje in het zeil te houden en om de schommel te duwen natuurlijk. Er staat een soort klimberg en er is een schommel en nog wat ander speel- en klauterspul, echt een leuk pleintje.
Van de zomer, toen ik een dagje alleen op Emma paste, zat ik daar dus ook. Emma wil hoger met de schommel dan ik prettig vind, maar ik duw trouw, ook tegen mijn grenzen aan, een beetje 😉! Op de klimberg durfde ze ook al aardig hoog, helemaal alleen. Ik weet wel dat ik haar moet laten gaan hoor, wat geklim en geklauter betreft is ze wel wat gewend natuurlijk. Alleen, als je dan weer van zo’n berg af moet is het toch wel handig als je oma in de buurt is. Oma, help!

vrijdag 22 september 2023

waanzinnig lekker

Toen mijn nicht en haar man op bezoek waren hebben we dit gegeten. Het recept had ik op Pinterest gevonden en staat ook hier: klik! 



waanzinnige kip uit de oven

NODIG:
600 gram kipfilet (had ik in flinke stukken gesneden, twee á drie per filet)
3 eetlepels boter
2 el olijfolie
3 teentjes geperste knoflook
1 tl gedroogde chilipeper (is best heet, dus zeker niet met een kop erop!)
1 glas witte wijn (150ml)
200 gr crème fraîche (250 gr kan ook hoor 😉)
80 gram uitgelekte zongedroogde tomaten in olijfolie, 
fijngesneden 
25 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
1 tl (verse) tijm, 1tl (verse) oregano, 1t (verse) rozemarijn
handje vol verse fijngesneden basilicumblaadjes
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
300gr pasta (wij hadden lin
guini)

DOEN:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Wrijf de kip in met peper en zout naar smaak. Smelt 2 eetlepels boter en 1 el olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg kip toe en schroei beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant. Haal de kip uit de pan en leg op een bord.

Smelt de resterende eetlepel boter in de braadpan. Voeg knoflook, kruiden en rode chilipeper toe en bak ongeveer 1-2 minuten. Roer de wijn, crème fraîche, zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas erdoor. Breng aan de kook en zet het vuur lager en laat sudderen totdat de saus wat dikker wordt.

Doe de kip en de saus in een ovenschaal (of, als je pan in de oven kan, doe de kip erbij) en zet ongeveer 25-30 minuten in de oven.

Opm: Mijn pan kan in de oven. Zonder deksel erin gezet maar dan kookt de saus een beetje te veel in. Dus beter met deksel de volgende keer. 

Maak ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer met pasta, frisse salade en garneer met verse basilicum. Smul smakelijk!

We hadden een Brusselse wafel (even in de oven) met warme kersen, vanille-slagroomijs (Hertog) en slagroom toe. Heerlijk!

woensdag 20 september 2023

feestje

Zondag vierde Laura dan haar 40e verjaardag. Ze hoefde geen uitgebreid feest maar het is natuurlijk wel een soort van kroonjaar, dus het is toch met een beetje extra aandacht gevierd. 

Het begon donderdag: Ik had kaarten met Daan en Emma geknutseld, en voor Sofie had ik er ook eentje gemaakt. Die kreeg ze dus ‘s morgens al, op haar echte verjaardag. Aan de binnenkant zat bij elke kaart een van de foto’s die ik eerder al liet zien. Die kunnen er gewoon uit, ze zitten tussen twee rondjes geklemd.
Jeroen had gezorgd voor vlaggetjes en ballonnen met “40” erop en ze kreeg een sjerp 😊 En er waren alvast wat cadeautjes, o.a. een toepasselijk t-shirt. 😉




Vrijdags zijn ze samen uit eten geweest bij een super-chic restaurant in Nieuwe Niedorp, een prachtig en heerlijk cadeau van Jeroen aan haar.
Voor de zondag hadden we als extra een taart met een babyfoto erop voor haar besteld. Met roze “40” glitterkaarsen erbij. Ze had wel een beetje argwaan toen Jeroen alleen maar een appeltaart gebakken had, maar was toch wel verrast geloof ik.

Er kwam een hoop visite, het was druk maar gezellig, en ze is erg verwend. We hebben genoten van allerlei lekkere hapjes en drankjes en lekker weer bijgekletst.
Tja en toen was het alweer voorbij… nu maar weer over tot de orde van de dag…