Als ik een kaart
maak dan ril ik de vouw altijd aan de goede kant van het papier. Logisch? Nee,
je zou zeggen van niet. Maar ik vind het mooier en ik heb ooit eens ergens
gelezen dat het zo moet. Nou viel het me laatst op dat gekochte kaarten (nou
ja, in ieder geval die van Hallmark) ook aan de goede kant gerild zijn. En dan
gaat een mens er op letten hè en dit mens zag dus dat ook de kartonnen dozen
van Ikea aan de goede kant/buitenkant gerild zijn. Als je ze in elkaar hebt
gezet zit er een bolling aan de binnenkant. En dan wil ik natuurlijk weten waarom! Dus
huppetee, Google erbij gehaald en daar vond ik dit en de afbeelding in het grafisch woordenboek:
rillen
Techniek
waarbij het drukvel wordt gekneusd op de plaats van de vouw. Hierdoor verloopt
het vouwen eenvoudiger. Rillen van papier wordt geadviseerd vanaf 200 grams.We kennen de volgende soorten rillen:
volrillen: de rillijn wordt in het drukvel geperst, waarbij het drukvel aan de onderzijde vlak wordt ondersteund.
holrillen: de rillijn wordt in het drukvel geperst, waarbij onder het drukvel een rilkanaal is aangebracht.
Holrillen geeft over het algemeen een beter resultaat, zeker bij gestreken papiersoorten.
Maar nu weet ik nog niet waarom, dat stond er niet bij… Wie-o-wie?
2 opmerkingen:
Ik weet ook niet waarom Kitty maar het vouwt wel makkelijker als je aan de goede kant rilt. Vooral bij wat steviger papier, als je met de vouw meevouwt zeg maar krijg je vaak nog dikke ribbels en dat is niet als je tegen de vouw invouwt zeg maar, tja, je snapt vast wat ik bedoel! ;)
Een reactie posten