zondag 31 augustus 2014

rillen

Als ik een kaart maak dan ril ik de vouw altijd aan de goede kant van het papier. Logisch? Nee, je zou zeggen van niet. Maar ik vind het mooier en ik heb ooit eens ergens gelezen dat het zo moet. Nou viel het me laatst op dat gekochte kaarten (nou ja, in ieder geval die van Hallmark) ook aan de goede kant gerild zijn. En dan gaat een mens er op letten hè en dit mens zag dus dat ook de kartonnen dozen van Ikea aan de goede kant/buitenkant gerild zijn. Als je ze in elkaar hebt gezet zit er een bolling aan de binnenkant. En dan wil ik natuurlijk weten waarom! Dus huppetee, Google erbij gehaald en daar vond ik dit en de afbeelding in het grafisch woordenboek:

rillen
Techniek waarbij het drukvel wordt gekneusd op de plaats van de vouw. Hierdoor verloopt het vouwen eenvoudiger. Rillen van papier wordt geadviseerd vanaf 200 grams.
We kennen de volgende soorten rillen:
volrillen: de rillijn wordt in het drukvel geperst, waarbij het drukvel aan de onderzijde vlak wordt ondersteund.
holrillen: de rillijn wordt in het drukvel geperst, waarbij onder het drukvel een rilkanaal is aangebracht.
Holrillen geeft over het algemeen een beter resultaat, zeker bij gestreken papiersoorten.


Maar nu weet ik nog niet waarom, dat stond er niet bij… Wie-o-wie?

2 opmerkingen:

Marjolijn van Elsberg zei

Ik weet ook niet waarom Kitty maar het vouwt wel makkelijker als je aan de goede kant rilt. Vooral bij wat steviger papier, als je met de vouw meevouwt zeg maar krijg je vaak nog dikke ribbels en dat is niet als je tegen de vouw invouwt zeg maar, tja, je snapt vast wat ik bedoel! ;)

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.