donderdag 27 augustus 2020

toch niet wéér een recept he…!

Ja sorry hoor, hahaha, ik kook graag en de laatste tijd hebben we nogal wat recepten uitgeprobeerd. Ik ben een fan van de AH-recepten, maar ook in de blaadjes van de andere supermarkten, de ‘Boodschappen’ bijvoorbeeld, kom ik leuke dingen tegen. En ik zie wel eens wat voorbij komen op Facebook en Pinterest. Laatst ontdekte ik de ‘Smaakmenutie’ op FB en die hebben ook zo veel lekkers op hun site staan. Afgelopen maandag heb ik hun ‘kip romana’ gemaakt. Ze vertelden er ook iets bij over de oorsprong. De Italianen eten het met brood en olijven, maar zij hadden een variant met pasta gemaakt. Dus ik, eigenwijs als ik ben, heb voor de Italian Way gekozen en er dus geen pasta bij gegeven maar ciabatta en stokbrood, kruidenboter, olijven en tapenade. Voor de kleinkindjes een aangepaste versie met kipgehaktballetjes. En het was me toch lekker! Gelukkig had ik veel te veel, dus er staat een knappe portie in de vriezer voor een volgende keer. Misschien dat ik het dan wel met pasta maak. Dit is het recept:

KipRomana
Personen: 3-4  Bereidingstijd: 45 min

INGREDIËNTEN
450-500 g kipdij of kipfilet
400 g tomatenblokjes (1 blik)
200 g pasta naar keuze
80 g prosciutto
3 paprika's (geel en/of rood)
2 tenen knoflook
2 blaadjes laurier
1/2 kip bouillonblokje
2 el kappertjes
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
100 ml witte wijn
verse peterselie en evt. Parmezaanse kaas

ZO MAAK JE HET
Snijd 450-500 g kipdij of kipfilet in hapklare stukken en bestrooi met zout en peper.
Bak de stukjes kip in een scheutje olie rondom bruin in 7-10 minuutjes. De kip hoeft nog niet door- en door gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even (afgedekt) apart.
Snijd ondertussen 2 of 3 paprika’s in reepjes of blokjes en snijd eveneens 80 g prosciutto (rol de plakjes op en snijd reepjes). Hak ook alvast 2 tenen knoflook fijn.
Doe de paprikareepjes in de pan samen met de prosciutto en bak al omscheppend ongeveer 5 minuten, totdat de prosciutto licht crispy is. Voeg ook de knoflook toe en bak een minuutje mee.
Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe samen met 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde tijm. Roer alles even goed door elkaar.
Voeg vervolgens 100 ml witte wijn toe samen met 100 ml heet water en een 1/2 verkruimeld kip bouillonblokje. Breng tegen de kook aan en voeg de kip weer toe aan de pan. Voeg ook 2 blaadjes laurier toe.
Laat op matig vuur 20-25 minuten pruttelen met het deksel schuin op de pan. De laatste 10 minuten van de pan zodat de saus kan indikken.
Serveer met een pasta naar keuze, verse kappertjes, peterselie en eventueel Parmezaanse kaas. 

Of met ciabatta, kruidenboter, tapenade, olijfjes… ;)

1 opmerking:

Annelies zei

O, dat klinkt heel lekker!