maandag 25 maart 2024

lekker recept: gehaktballetjes uit de oven met orzo...

Dat was de naam van het oorspronkelijke gerecht dat ik van Jasper doorgestuurd kreeg. Het leek ons wel wat, alleen houden wij niet zo van orzo (te klein, te glad) dus we bedachten dat het ook met mini-penne zou moeten kunnen, en dat kon, het was heerlijk!

Het was met boodschappen doen bij de Deka weer een beetje een hindernisbaan. Er stond geen venkelzaad, dus kwam Rob thuis met venkelthee (100% venkel). Er lag alleen een zakje mini-mozzarella dat over de datum was dus dan maar een gewone bol. En de tomatenblokjes bleken bij thuiskomst pulp ("polpo") te zijn. Maar voor in een saus maakt dat niet zo heel veel uit. Het is een eenpansgerecht, heel makkelijk vond ik.
Voor twee personen heb ik het als volgt gemaakt:

gehaktballetjes uit de oven met mini-penne

Ingrediënten:
olijfolie
8 rundergehaktballetjes (van plm 250gr rundergehakt). Gewoon zoals je ze zelf normaal maakt maar dan bv met oregano erin, en ongeveer ter grootte van een bitterbal
1 fijngesneden niet te grote ui
2 geperste teentjes knoflook
½  eetlepel venkelthee (ik heb de zakjes gewoon open gemaakt en het spul eruit gehaald, wat kan me gebeuren…)
400 gram tomatenpulp (“polpo”) uit blik (van het merk Mutti) en een half blikje water
75 gram uitgelekte pitloze zwarte olijven
125 gram mini-penne (Grand’Italia)
1 bol (125 gram) mozzarella, in stukken gesneden
snufje gedroogde chilivlokken
een handje basilicumblaadjes, in reepjes

Bereidingswijze:
Verhit een scheutje olijfolie in een ovenvaste hapjespan.
Bak de gehaktballetjes in 5 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Haal de gehaktballetjes daarna uit de pan en zet even opzij.
Voeg de ui, knoflook en de venkelthee toe aan de koekenpan en bak deze 10 minuten op laag vuur.
Voeg de gedroogde oregano, tomaatpulp uit blik, ½ blikje water, de olijven en de mini-penne toe en breng alles aan de kook. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de pan en laat alles met het deksel op de pan 20 minuten op laag vuur stoven totdat de mini-penne zacht is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Leg na 20 minuten de mozzarella tussen de gehaktballetjes in de tomatensaus.
Zet de pan zonder deksel in de oven en bak het gerecht ongeveer 5 minuten totdat de mozzarella iets gesmolten is.

Persoonlijk vind ik het wel een béétje overdreven om dit gerecht dan gehaktballetjes uit de oven te noemen hoor  😉

Bestrooi het gerecht naar smaak met chilivlokken (héét!) en basilicum.

Eet smakelijk!

Het oorspronkelijke gerecht, met orzo, vind je hier: klik!

3 opmerkingen:

Marjolijn van Elsberg zei

Wat een avontuurlijk gerecht! hihi. Goed gekozen de mini pasta ipv orzo.

Elizabeth zei

Nou, dat klinkt goed en lekker... misschien moet ik dit van de week maar eens uitproberen!

Annelies zei

Klinkt goed!