De
laatste tijd probeer ik wat vaker voor ons nieuwe recepten uit. Dat zal wel
door het warme weer komen, maar ook door het lijnen. Dan wil je tóch gewoon
lekker eten, ja toch?
Na
de groenteballetjes met kerriesaus - klik - maakte ik afgelopen week dus nog een
recept van de Dekamarkt en een van Albert Hein. Allebei voor herhaling vatbaar,
maar wel een beetje meer werk dan AGV-tjes zoals zoonlief dat noemt, hahaha. En
ook niet allebei super lijnproof. Maar goed, je moet wel af en toe uit de band
kunnen springen om het leuk te houden. Dit zijn ze, met hier en daar een
aantekening waar ik het voor ons had aangepast.Kipköfte met abrikozen bulgur
4
personen Hoofdgerecht
Ingrediënten
300
gram kipgehakt
2
eetlepels Baharat kruiden
2
eetlepels olijfolie
275
gram bulgur (60gr pp is voldoende)
1
kippenbouillontablet
100
gram gedroogde abrikozen
1
komkommer
1
avocado
100
gram granaatappelpitjes (zelf geoogst ;) , mooie vrucht is dat!)
20
gram bieslookBereidingswijze
Breng
600 ml water met het kippenbouillontablet aan de kook. Snijd de abrikozen in
reepjes. Neem de pan van het vuur en voeg de bulgur en abrikozen toe. Laat 10
minuten wellen en giet af. Halveer ondertussen de komkommer in de lengte,
verwijder met een lepel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Halveer de avocado overlangs, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in
blokjes. Snijd de bieslook fijn. Meng de baharat, peper en zout door het gehakt
en verdeel in 8 platte köftes. Bestrijk beide kanten met de olijfolie. Verhit
een grillpan zonder olie of boter en gril de köftes in 8 minuten goudbruin en
gaar. Keer halverwege. Meng de komkommer, avocado, bieslook en
granaatappelpitjes door de bulgur en breng eventueel op smaak met peper en
zout. Serveer met de köftes. Lekker met knoflooksaus. (niet gedaan, we lijnen!
;) )
Ik
had er nog pijnboompitjes door gedaan maar dat voegt niet echt veel toe.
Avocado had wel iets meer gemogen, hij was niet zo groot J
Braziliaanse visstoof *****
In Brazilië staat-ie regelmatig op tafel, bij ons is
deze stoof een echte traktatie voor visliefhebbers! Voor 4 personen.
Ingrediënten
450
g ongepelde diepvries reuzengarnalen (weggelaten)
450
g diepvries roodbaarsfilets (zeebaars, visboer had geen roodbaars)
3
limoenen
3
tenen knoflook
2
uien
1
rode peper
2
rode paprika's (voor ons tweeën 1 puntpaprika - had ik nog liggen - en 1
gewone)
3
tomaten
15 g
verse koriander
3 el
traditionele olijfolie
200
ml kokosmelk
½
kippenbouillontablet
300
g witte rijst (60gr pp (zilvervliesrijst) is genoeg)Bereiden
Laat
de garnalen ontdooien. Laat de roodbaars ontdooien en snijd in 8 stukken. Boen
ondertussen 1 limoen schoon, rasp de groene schil en snijd de vrucht in
kwarten. Pers 2 limoenen uit. Snijd de knoflook fijn. Meng de vis met de helft
van de knoflook en het limoensap. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Laat 30 min. marineren. Snipper ondertussen de uien.
Snijd
het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met
een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Halveer de
paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd
de tomaten in parten. Snijd de stelen van de koriander heel fijn en snijd de
blaadjes grof.
Verhit
de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui 3 min. op middelhoog vuur.
Voeg de paprika en knoflook toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomaat, rode peper
en korianderstelen toe en breng aan de kook. Laat 5 min. koken op middelhoog
vuur of tot de saus wat dikker wordt. Voeg de kokosmelk en bouillontablet toe
en breng al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout
(yep, was anders een beetje flauw). Leg de roodbaars en garnalen in de saus en
draai het vuur laag. Laat met de deksel op de pan 5 min. zachtjes stoven.
Kook
ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg het
limoenrasp toe aan de visstoof en garneer met de korianderblaadjes. Serveer met
de rijst en limoenparten.
Combinatietip:
Lekker
met gegrilde maiskolven en zwarte bonen. (niet gedaan, we lijnen ;) )
Voor
volgende week maak ik maar weer eens een wat simpeler weekmenu. J