zondag 30 augustus 2020

het begin is er: boekje met gelli-prints

Dit is een boekje dat ik van de week gemaakt heb, met achtergrondjes van gelli-prints. Heerlijk om te doen en ik had op Youtube een filmpje gezien van Birgit Koopsen over zo’n boekje, waarbij je het zo kunt binden dat je een afgedrukte pagina in zijn geheel ziet. Simpel eigenlijk: de pagina’s dubbelvouwen en op elkaar plakken. In dat filmpje werd ook kinesiology tape gebruikt om de rug af te werken, en laten ze dan nou bij de Action verkopen! Rob heeft een paar rollen voor me meegenomen toen hij daarheen moest, ik kan járen voort, hahaha.

Maar goed, ik heb dus A4-tjes van 120grs papier in vieren gesneden en daar afdrukjes op gemaakt en zo’n boekje in elkaar gezet. Je kunt wel zien dat zelf snijden en dan in elkaar plakken niet altijd helemaal recht gaat, dat schuiven we maar onder het motto ‘embrace imperfection’. (Hmmm, ik weet ineens een titel voor het boekje…) Sommige van de plaatjes en afdrukjes die ik er hier en daar al bij gevonden heb, heb ik al jaren. 




De eerste pagina is af. Tenminste, dat denk ik, want soms ben ik bang dat ik er tevéél aan frunnik en soms denk ik achteraf ‘er had nog wel iets bij gekund’. Maar dat zien we nog wel. Voor nu kan ik je dit alvast laten zien. De achtergrond zoals hij was laat ik ook zien, daarna is er nog het een en ander aan toegevoegd met o.a. stempels en sjablonen. Wordt vervolgd…

donderdag 27 augustus 2020

toch niet wéér een recept he…!

Ja sorry hoor, hahaha, ik kook graag en de laatste tijd hebben we nogal wat recepten uitgeprobeerd. Ik ben een fan van de AH-recepten, maar ook in de blaadjes van de andere supermarkten, de ‘Boodschappen’ bijvoorbeeld, kom ik leuke dingen tegen. En ik zie wel eens wat voorbij komen op Facebook en Pinterest. Laatst ontdekte ik de ‘Smaakmenutie’ op FB en die hebben ook zo veel lekkers op hun site staan. Afgelopen maandag heb ik hun ‘kip romana’ gemaakt. Ze vertelden er ook iets bij over de oorsprong. De Italianen eten het met brood en olijven, maar zij hadden een variant met pasta gemaakt. Dus ik, eigenwijs als ik ben, heb voor de Italian Way gekozen en er dus geen pasta bij gegeven maar ciabatta en stokbrood, kruidenboter, olijven en tapenade. Voor de kleinkindjes een aangepaste versie met kipgehaktballetjes. En het was me toch lekker! Gelukkig had ik veel te veel, dus er staat een knappe portie in de vriezer voor een volgende keer. Misschien dat ik het dan wel met pasta maak. Dit is het recept:

KipRomana
Personen: 3-4  Bereidingstijd: 45 min

INGREDIËNTEN
450-500 g kipdij of kipfilet
400 g tomatenblokjes (1 blik)
200 g pasta naar keuze
80 g prosciutto
3 paprika's (geel en/of rood)
2 tenen knoflook
2 blaadjes laurier
1/2 kip bouillonblokje
2 el kappertjes
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
100 ml witte wijn
verse peterselie en evt. Parmezaanse kaas

ZO MAAK JE HET
Snijd 450-500 g kipdij of kipfilet in hapklare stukken en bestrooi met zout en peper.
Bak de stukjes kip in een scheutje olie rondom bruin in 7-10 minuutjes. De kip hoeft nog niet door- en door gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even (afgedekt) apart.
Snijd ondertussen 2 of 3 paprika’s in reepjes of blokjes en snijd eveneens 80 g prosciutto (rol de plakjes op en snijd reepjes). Hak ook alvast 2 tenen knoflook fijn.
Doe de paprikareepjes in de pan samen met de prosciutto en bak al omscheppend ongeveer 5 minuten, totdat de prosciutto licht crispy is. Voeg ook de knoflook toe en bak een minuutje mee.
Voeg nu 1 blik tomatenblokjes toe samen met 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde tijm. Roer alles even goed door elkaar.
Voeg vervolgens 100 ml witte wijn toe samen met 100 ml heet water en een 1/2 verkruimeld kip bouillonblokje. Breng tegen de kook aan en voeg de kip weer toe aan de pan. Voeg ook 2 blaadjes laurier toe.
Laat op matig vuur 20-25 minuten pruttelen met het deksel schuin op de pan. De laatste 10 minuten van de pan zodat de saus kan indikken.
Serveer met een pasta naar keuze, verse kappertjes, peterselie en eventueel Parmezaanse kaas. 

Of met ciabatta, kruidenboter, tapenade, olijfjes… ;)

zondag 23 augustus 2020

getest

Woensdagmiddag leek het wel of ik een beetje verkouden werd. Af en toe wat niezen en snotteren, en dan weer een paar uur niks aan de hand, dus tja, wat doe je dan… Ik belde ’s avonds het nummer van de GGD maar vond mezelf toch een twijfelgeval en heb het maken van een afspraak nog even uitgesteld. Daar werd ik toch behoorlijk zenuwachtig van. Je wilt niemand in gevaar brengen maar ook niet onnodig een test laten doen. Gek is dat toch dat je vaak beter weet wat een ander moet doen in zo’n geval dan wanneer het jezelf betreft. Ons weekendje Texel speelde ook in mijn achterhoofd. Ja, jammer als dat niet door zou gaan maar je kunt er natuurlijk niet heen als je aan het snotteren bent. Dan willen ze je daar niet hebben. Dan kun je maar beter eerder dan later testen om evt. op tijd te kunnen afzeggen. Donderdagochtend was het niet beter dus toen toch een afspraak gemaakt voor dezelfde avond. Die was een beetje vervelend maar best te doen. We hebben het hotel gemaild of doorschuiven (tweede keer, na april) nog mogelijk was en de restaurants afgezegd. Het hotel mailde terug dat ze – en dat begrijpen we helemaal – niet meer kosteloos doorschuiven. Het is een klein hotel dat door twee man gerund wordt, en ik denk dat je dan wel wat sneller door je reserves heen bent. We hebben afgesproken dat dan de reservering maar moest vervallen. Als de uitslag binnen was en hij was negatief, dan konden we een nieuwe afspraak maken.

Als je alles van tevoren weet… tja, dan hadden we hem beter kunnen laten staan want ik had de uitslag al na 21 uur! Maar de verwachting was 48 uur of misschien wel meer… Gelukkig was die goed, maar de kamer voor dit weekend was al weg helaas.

zaterdag 22 augustus 2020

weer lekker gekookt

De laatste tijd probeer ik wat vaker voor ons nieuwe recepten uit. Dat zal wel door het warme weer komen, maar ook door het lijnen. Dan wil je tóch gewoon lekker eten, ja toch?
Na de groenteballetjes met kerriesaus - klik - maakte ik afgelopen week dus nog een recept van de Dekamarkt en een van Albert Hein. Allebei voor herhaling vatbaar, maar wel een beetje meer werk dan AGV-tjes zoals zoonlief dat noemt, hahaha. En ook niet allebei super lijnproof. Maar goed, je moet wel af en toe uit de band kunnen springen om het leuk te houden. Dit zijn ze, met hier en daar een aantekening waar ik het voor ons had aangepast.

Kipköfte met abrikozen bulgur
4 personen Hoofdgerecht

Ingrediënten
300 gram kipgehakt
2 eetlepels Baharat kruiden
2 eetlepels olijfolie
275 gram bulgur (60gr pp is voldoende)
1 kippenbouillontablet
100 gram gedroogde abrikozen
1 komkommer
1 avocado
100 gram granaatappelpitjes (zelf geoogst ;) , mooie vrucht is dat!)

20 gram bieslook

Bereidingswijze
Breng 600 ml water met het kippenbouillontablet aan de kook. Snijd de abrikozen in reepjes. Neem de pan van het vuur en voeg de bulgur en abrikozen toe. Laat 10 minuten wellen en giet af. Halveer ondertussen de komkommer in de lengte, verwijder met een lepel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Halveer de avocado overlangs, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bieslook fijn. Meng de baharat, peper en zout door het gehakt en verdeel in 8 platte köftes. Bestrijk beide kanten met de olijfolie. Verhit een grillpan zonder olie of boter en gril de köftes in 8 minuten goudbruin en gaar. Keer halverwege. Meng de komkommer, avocado, bieslook en granaatappelpitjes door de bulgur en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer met de köftes. Lekker met knoflooksaus. (niet gedaan, we lijnen! ;) )

Ik had er nog pijnboompitjes door gedaan maar dat voegt niet echt veel toe. Avocado had wel iets meer gemogen, hij was niet zo groot J


Bra­zi­li­aan­se visstoof *****
In Brazilië staat-ie regelmatig op tafel, bij ons is deze stoof een echte traktatie voor visliefhebbers! Voor 4 personen.

Ingrediënten
450 g ongepelde diepvries reuzengarnalen (weggelaten)

450 g diepvries roodbaarsfilets (zeebaars, visboer had geen roodbaars)
3 limoenen
3 tenen knoflook
2 uien
1 rode peper
2 rode paprika's (voor ons tweeën 1 puntpaprika - had ik nog liggen - en 1 gewone)
3 tomaten
15 g verse koriander
3 el traditionele olijfolie
200 ml kokosmelk
½ kippenbouillontablet
300 g witte rijst (60gr pp (zilvervliesrijst) is genoeg)

Bereiden
Laat de garnalen ontdooien. Laat de roodbaars ontdooien en snijd in 8 stukken. Boen ondertussen 1 limoen schoon, rasp de groene schil en snijd de vrucht in kwarten. Pers 2 limoenen uit. Snijd de knoflook fijn. Meng de vis met de helft van de knoflook en het limoensap. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat 30 min. marineren. Snipper ondertussen de uien.
Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de tomaten in parten. Snijd de stelen van de koriander heel fijn en snijd de blaadjes grof.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de paprika en knoflook toe en bak 5 min. mee. Voeg de tomaat, rode peper en korianderstelen toe en breng aan de kook. Laat 5 min. koken op middelhoog vuur of tot de saus wat dikker wordt. Voeg de kokosmelk en bouillontablet toe en breng al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout (yep, was anders een beetje flauw). Leg de roodbaars en garnalen in de saus en draai het vuur laag. Laat met de deksel op de pan 5 min. zachtjes stoven.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg het limoenrasp toe aan de visstoof en garneer met de korianderblaadjes. Serveer met de rijst en limoenparten.

Combinatietip:
Lekker met gegrilde maiskolven en zwarte bonen. (niet gedaan, we lijnen ;) )

Voor volgende week maak ik maar weer eens een wat simpeler weekmenu. J

vrijdag 21 augustus 2020

enthousiaste lijners

Ik ben best enthousiast over de manier waarop we nu lijnen. Het invullen van de “eetmeter” op de site van het voedingscentrum - klik - gaat goed, al is het soms wel zoeken. Ik heb het een aantal jaren terug al eens zo gedaan maar voor Rob is het een eerste keer. Hij moppert af en toe wel als hij aan het invullen is, hahaha. Maar meestal lukt het wel, en we doen het tegelijk, ’s avonds na het eten. Samen komen we er dan wel uit. Het werkt in ieder geval verhelderend want we zien precies waar het aan ligt als we niet afgevallen zijn. Dat is niet zo moeilijk hoor, want zonder eetmeter weten we ook wel dat je met een verjaardag of een barbecue uit de bocht vliegt. ;) Ik heb dan ook een paar weken stilgestaan, maar deze week is de stand 5-4 voor Rob, we happy J

woensdag 19 augustus 2020

boodschappenlijstje

Hoe doen jullie dat, een boodschappenlijstje maken? Dat was onlangs een heus blogonderwerp van “Triltaal”, waar ik via Bettie terechtkwam. En ik zag dat zij het idee ook via een andere blogster had gevonden J Tja, waar een mens al over kan schrijven hè? Ik denk nooit zo erg aan dat soort alledaagse onderwerpen, maar doordat ik nog wel eens via Bettie naar andere blogs uitwaaier kom ik wel eens op ideeën. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe anderen hun lijstjes maken? Ik vond het serieus heel grappig om te lezen, haha.

Nou, laat ik maar eens met onze boodschappenlijstjesmanier beginnen, en wie wil mag aanhaken, ik ben benieuwd! J

Wij hebben al jaren een Excel-lijst met alle boodschappen die we normaal gesproken wel eens nodig hebben. Het ligt opgevouwen in een schrijfblokje waar we de “boodschappen van de week” in opschrijven. Daar zetten we ook op wat direct in ons opkomt natuurlijk, of wat we opgemaakt hebben, en dan lopen we de lijst door. Het gebeurt zo zelden of nooit dat er iets niet in huis is.

Hij is indertijd gemaakt op volgorde (min of meer) van de looproute in de Appie. Daar deden we toen meestal de boodschappen. Nu gaan we bijna altijd naar de Dekamarkt, die is het dichtstbij, maar dat maakt verder niet zo veel uit. Er staat trouwens ook een kolom met “eet-ideeën” op, altijd handig wanneer je het even niet kunt bedenken. En een lijstje met spullen waarvoor we nog steeds naar de Appie moeten.

Rob haalt tegenwoordig meestal de boodschappen, heel soms ga ik mee, als we in meer winkels moeten zijn. Dan gaat hij de super in en ik doe een rondje “andere winkels”. En op dagen dat hij niet kan ga ik. Gewapend met een briefje, want zonder ben ik reddeloos verloren. O en ik zet ook wel eens wat in mijn telefoon, maar dan loop ik daar zo mee te flashen en dat  heb ik altijd – heel ouderwets – een beetje overdreven gevonden.

Nou vertel, hoe doe jij de boodschappen? JJJ

“Triltaal”, ik heb dit onderwerp dus van jou geleased. Ik dank je voor de inspiratie en hoop maar dat je het niet erg vindt…

zondag 16 augustus 2020

1925-1990

Dit is een kopie van foto van mijn moeder toen ze nog een jonge blom was. Vandaag is het dertig jaar geleden dat ze plotseling overleed. Ik kan me het telefoontje van mijn zus nog herinneren als de dag van gisteren.

Het is niet zo dat ik er nog erg veel bij stil sta. Ik heb ook geen foto van haar staan, daar heb ik eigenlijk nooit behoefte aan gehad. Maar als de datum voorbij komt, zoals wanneer die op mijn scherm verschijnt of ik ‘m in mijn agenda zie bijvoorbeeld, dan bedenk ik toch altijd even hoe lang het geleden is. Dertig jaar dus. Ze was veel te jong, had 100 moeten worden, dan had ze haar achterkleinkinderen nog kunnen zien.

Heel soms ‘praat’ ik even met haar, zoals toen onze kleinkinderen geboren waren: ‘Kijk eens wat een mooi mannetje mam’, ‘Wat een mooi meisje he mam?’. Tja…. Maar ze zit in me, en vast en zeker ook in mijn zussen en broer.