Als we gaan oppassen vraagt Daan bijna altijd “Oma, heb je de knutseltas mee?”. Dat is deze. Een kleine tote, zoals ze dat op z’n scraps noemen. Knap nagemaakt van de duurdere merken en ooit gekocht bij de Boekenvoordeel voor een paar euro. Ik heb hem niet altijd bij me want ze hebben zelf ook wel het een en ander aan knutselspullen hoor. Maar als ik een projectje bedacht heb, zoals nu, voor morgen, dan doe ik alles erin wat ik nodig heb en mogen Daan en Emma het uitpakken. Ik wil een lapjeskat met ze maken, ideetje van Pinterest. Ik ben benieuwd wat ze er van gaan vinden, wordt vervolgd…
zondag 30 januari 2022
zaterdag 29 januari 2022
appelcake
Ik heb al een hele poos niks meer gebakken en ik had, óók al een hele poos, erg veel zín om iets te bakken. We kopen geen koekjes meer sinds een paar weken (ja, daarom dus…) en omdat dat best goed gaat vond ik gisteren dat we het wel een keer verdiend hadden. Dit recept vond ik op het www, bij Keukenliefde, klik!. Ik heb de halve hoeveelheden gebruikt omdat ik eenkleinere taartvorm had. En ondanks dat ik ook nog wat met de ingrediënten moest rommelen werd het toch een lekker taartje 😊
Hollandse appelcake
Ingrediënten
3 grote appels (ik had er één, een jonagold)
60 g walnoten
2 el citroensap (had ik niet, weggelaten)
1 el kaneelpoeder (koekkruiden)
300 gr fijne kristalsuiker (basterd, deel witte en deel lichte)
4 eieren
300 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten (zonnebloem-olijf)
70 ml melk
1 el vanille-extract
375 g bloem (zelfrijzend bakmeel)
1 el bakpoeder (weggelaten)
mespuntje zout
Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, elektrische handmixer, fijne
zeef, spatel
Bereiding
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden.
Vet de springvorm in met olie en bekleed de bodem en rand met (anders lastig
los te maken van de rand). Hak de walnoten grof.
Snijd de appels doormidden — de schil mag blijven zitten —
en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in heel dunne plakjes. Meng de appel
in een kom met het citroensap, de kaneel en 2 eetlepels van de suiker. (niet gedaan, alles door het beslag)
Klop de eieren luchtig met de overige kristalsuiker en voeg
dan de zonnebloemolie, de melk en het vanille-extract toe. Roer de bloem, het
bakpoeder en het zout door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag.
Spatel er luchtig doorheen.
Schenk een kwart van het beslag in de springvorm en verdeel
een derde van de appels en walnoten erover. Herhaal totdat alle ingrediënten op
zijn. Eindig met een laagje beslag en wat walnoten.
Schakel de oventemperatuur terug naar 140 graden en bak de
taart in het midden van de oven circa 1,5 uur.
Laat afkoelen op een rooster.
Bestrooi de appelcake vlak voor serveren eventueel met
poedersuiker, of serveer met een dot lobbig geklopte slagroom.
vrijdag 28 januari 2022
kunstuitleen
Vroeger zaten ze in een mooi oud pand in de binnenstad, sinds een paar jaar hebben ze geen locatie meer waar je de werken kunt bekijken en gaat alles via een website. De laatste keer hebben we dus een paar werken online uitgezocht en die hingen alweer veel te lang boven de bank.
We hadden besloten van ons gespaarde tegoed een paar werken te kopen. Twee van Anneke Peereboom en een van Marianne Aulman. Gisteren zijn ze gebracht, tadááááá…! Ik heb nog even gegoogeld naar de beide kunstenaars, echt leuk! Ik heb twee linkjes onderaan gezet. Bij Marianne Aulman moest ik aan jou denken Bettie, zij heeft ook werken gemaakt met dames in Zeeuwse klederdracht. 😊
We hebben nog even in dubio gestaan maar we hebben de kunstuitleen toch maar gemaild dat we de deelname nu beëindigen. We hebben eigenlijk geen plek voor nóg meer kunst. Het moet tenslotte geen museum worden hè 😉 Er bleef nog een klein bedragje over van het tegoed. Dat kunnen we binnen een jaar nog besteden en anders vervalt het. Nou ja, als dat zou gebeuren dan komen we daar wel overheen. We zijn in ieder geval blij met onze aankopen.
Afbeeldingen
Marianne Aulman – klik!
Afbeeldingen
Anneke Peereboom – klik!
donderdag 27 januari 2022
opgeleukt
Ik
had bedacht dat ik ‘m wel kon opleuken en heb weer eens lekker zitten kliederen.
De ondergrond is gemaakt met gekreukeld vloeipapier waar ik overheen geverfd en
geïnkt heb, met turquoise (Action, acrylverf), goud (Xenos, acrylverf), bruin (distress ink, walnut stain, Ranger) en zwart (Archival ink). Daarop heb ik verschillende
papiertjes en plaatjes geplakt en gespetterd met acrylverf in goud en
zwart. Het jaartal heb ik in Word gemaakt en het zit vast met twee
brads. Het plaatje komt van internet. De Franse tekst komt van een papiertje
dat om een lekker flesje heen zat, dankjewel Jasper en Susan. 😊
woensdag 26 januari 2022
Jachtschotel van Miljuschka
Jachtschotel
met stoofvlees klik!
4
personen (flinke eters)
Ingrediënten
1
kg stoofvlees, sukade of riblappen, in stukjes gesneden
1
el bloem
2
uien, in ringen
1
teentje knoflook, gehakt
2
el witte wijnazijn (ik had nog appelazijn)
4
kruidnagels (ik had poeder, ± halve theelepel schat ik)
2
laurierblaadjes
1
tl kaneel
500
ml runderbouillon (blokje)
400
gr wortel in blokjes
250
gr champignons, in plakjes
2
grote appels, in ringen (ik had jonagolds)
1
kg kruimige aardappels
150
ml melk, warm
20
gr boter + extra voor bovenop de schotel
zonnebloemolie
peper
en zout
Bereiding
Strooi
een dun laagje bloem om het vlees. Verhit olie in een stoofpan en bak het vlees
op middelhoog vuur rondom bruin.
Voeg
de uien toe en laat een minuut meebakken
Blus
af met azijn en bouillon. Doe kruidnagel, laurier en kaneel erbij en laat op
laag vuur stoven.
Roer
af en toe om en voeg indien nodig extra water of bouillon toe.
Bak
in een andere pan de wortel en champignons aan met de knoflook, breng op smaak
met peper en zout. Voeg na ongeveer 1,5 uur toe aan het vlees.
Kook
ondertussen de aardappels in gezouten water gaar. Giet af en stamp met de warme
melk en 20 gram boter tot een gladde puree.
Verhit
de oven op 200˚C.
Na
ongeveer 3,5 tot 4 uur stoven moet het vlees gaar zijn en uit elkaar vallen.
Proef en breng op smaak met peper en zout.
Doe
het stoofvlees in een ingevette ovenschaal. Leg de helft van de appelringen
erop. Bedek met aardappelpuree en bovenop de andere appelringen. Doe er wat
blokjes boter overheen
Bak ongeveer 25 minuten in de oven.
Notes
Je
kunt dit gerecht ook prima klaar maken in een slowcooker. In dat geval bereid
je het vlees in de slowcooker en volg je verder de aanwijzingen voor de
aardappels. Hou
voor de slowcooker ongeveer 6-7 uur aan voor het vlees mooi gaar is.
maandag 24 januari 2022
balen
Je krijgt dan een heel epistel met leefregels en adviezen, daar heb ik me doorheen geworsteld en ik heb gelijk een aantal mensen ingelicht. Niet dat ik veel contacten heb gehad de laatste tijd… Ook de broers en zussen heb ik het maar even laten weten. Ik kreeg veel lieve reacties hoor, daar ben ik wel blij mee. Gelukkig ben ik niet echt ziek en ook niet moe of zo. Ik voel me alleen verkouden en heb een beetje last van mijn keel. Dus het komt vast wel goed.