zondag 30 januari 2022

knutseltas

Als we gaan oppassen vraagt Daan bijna altijd “Oma, heb je de knutseltas mee?”. Dat is deze. Een kleine tote, zoals ze dat op z’n scraps noemen. Knap nagemaakt van de duurdere merken en ooit gekocht bij de Boekenvoordeel voor een paar euro. Ik heb hem niet altijd bij me want ze hebben zelf ook wel het een en ander aan knutselspullen hoor. Maar als ik een projectje bedacht heb, zoals nu, voor morgen, dan doe ik alles erin wat ik nodig heb en mogen Daan en Emma het uitpakken. Ik wil een lapjeskat met ze maken, ideetje van Pinterest. Ik ben benieuwd wat ze er van gaan vinden, wordt vervolgd…

zaterdag 29 januari 2022

appelcake

Ik heb al een hele poos niks meer gebakken en ik had, óók al een hele poos, erg veel zín om iets te bakken. We kopen geen koekjes meer sinds een paar weken (ja, daarom dus…) en omdat dat  best goed gaat vond ik gisteren dat we het wel een keer verdiend hadden. Dit recept vond ik op het www, bij Keukenliefde, klik!. Ik heb de halve hoeveelheden gebruikt omdat ik eenkleinere taartvorm had. En ondanks dat ik ook nog wat met de ingrediënten moest rommelen werd het toch een lekker taartje 😊 

Hollandse appelcake

Ingrediënten
3 grote appels (ik had er één, een jonagold)
60 g walnoten
2 el citroensap (had ik niet, weggelaten)
1 el kaneelpoeder (koekkruiden)
300 gr fijne kristalsuiker (basterd, deel witte en deel lichte)
4 eieren
300 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten (zonnebloem-olijf)
70 ml melk
1 el vanille-extract
375 g bloem (zelfrijzend bakmeel)
1 el bakpoeder (weggelaten)
mespuntje zout

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, elektrische handmixer, fijne zeef, spatel

Bereiding
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet de springvorm in met olie en bekleed de bodem en rand met (anders lastig los te maken van de rand). Hak de walnoten grof.

Snijd de appels doormidden — de schil mag blijven zitten — en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in heel dunne plakjes. Meng de appel in een kom met het citroensap, de kaneel en 2 eetlepels van de suiker. (niet gedaan, alles door het beslag)

Klop de eieren luchtig met de overige kristalsuiker en voeg dan de zonnebloemolie, de melk en het vanille-extract toe. Roer de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag. Spatel er luchtig doorheen.
Schenk een kwart van het beslag in de springvorm en verdeel een derde van de appels en walnoten erover. Herhaal totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje beslag en wat walnoten.
Schakel de oventemperatuur terug naar 140 graden en bak de taart in het midden van de oven circa 1,5 uur.

Laat afkoelen op een rooster.
Bestrooi de appelcake vlak voor serveren eventueel met poedersuiker, of serveer met een dot lobbig geklopte slagroom.

vrijdag 28 januari 2022

kunstuitleen

We zijn al bijna 35 jaar lid van de kunstuitleen hier in de streek. Lid geworden toen we 12,5 jaar getrouwd waren, dat vonden we wel een leuk cadeau voor onszelf. 😊 In september hopen we de 47 jaar vol te maken, reken maar uit... Er is in die jaren wel het een en ander veranderd. We begonnen met het voordeligste abonnement en nu hebben we al jaren het duurste, en daar spaar je dan een deel van.
Vroeger zaten ze in een mooi oud pand in de binnenstad, sinds een paar jaar hebben ze geen locatie meer waar je de werken kunt bekijken en gaat alles via een website. De laatste keer hebben we dus een paar werken online uitgezocht en die hingen alweer veel te lang boven de bank.
We hadden besloten van ons gespaarde tegoed een paar werken te kopen. Twee van Anneke Peereboom en een van Marianne Aulman. Gisteren zijn ze gebracht, tadááááá…!  Ik heb nog even gegoogeld naar de beide kunstenaars, echt leuk! Ik heb twee linkjes onderaan gezet. Bij Marianne Aulman moest ik aan jou denken Bettie, zij heeft ook werken gemaakt met dames in Zeeuwse klederdracht. 😊

We hebben nog even in dubio gestaan maar we hebben de kunstuitleen toch maar gemaild dat we de deelname nu beëindigen. We hebben eigenlijk geen plek voor nóg meer kunst. Het moet tenslotte geen museum worden hè 😉 Er bleef nog een klein bedragje over van het tegoed. Dat kunnen we binnen een jaar nog besteden en anders vervalt het. Nou ja, als dat zou gebeuren dan komen we daar wel overheen. We zijn in ieder geval blij met onze aankopen.

Afbeeldingen Marianne Aulman – klik!  
Afbeeldingen Anneke Peereboom – klik! 



donderdag 27 januari 2022

opgeleukt

Ik had dit jaar een agenda gekocht bij het Kruidvat. Functioneel, kostte een drol maar hij was wel een beetje saai. Ik kan alleen een foto van de met gesso ingesmeerde achterkant laten zien want van de onbewerkte agenda heb ik geen foto’s. Maar zo krijgen jullie een beetje een idee 😉

Ik had bedacht dat ik ‘m wel kon opleuken en heb weer eens lekker zitten kliederen. De ondergrond is gemaakt met gekreukeld vloeipapier waar ik overheen geverfd en geïnkt heb, met turquoise (Action, acrylverf), goud (Xenos, acrylverf), bruin (distress ink, walnut stain, Ranger) en zwart (Archival ink). Daarop heb ik verschillende papiertjes en plaatjes geplakt en gespetterd met acrylverf in goud en zwart. Het jaartal heb ik in Word gemaakt en het zit vast met twee brads. Het plaatje komt van internet. De Franse tekst komt van een papiertje dat om een lekker flesje heen zat, dankjewel Jasper en Susan. 😊

Nu de achterkant nog, en ik moet iets verzinnen op die lelijke blauwe sluiting en bladwijzer… Oftewel: wordt vervolgd!

woensdag 26 januari 2022

Jachtschotel van Miljuschka

Deze jachtschotel heb ik al een paar keer gemaakt. Hij is heerlijk – tja, anders maak je het maar één keer natuurlijk… - en ik had ‘m hier nog niet gedeeld, dus:


Jachtschotel met stoofvlees klik!
4 personen (flinke eters)

Ingrediënten
1 kg stoofvlees, sukade of riblappen, in stukjes gesneden
1 el bloem
2 uien, in ringen
1 teentje knoflook, gehakt
2 el witte wijnazijn (ik had nog appelazijn)
4 kruidnagels (ik had poeder, ± halve theelepel schat ik)
2 laurierblaadjes
1 tl kaneel
500 ml runderbouillon (blokje)
400 gr wortel in blokjes
250 gr champignons, in plakjes
2 grote appels, in ringen (ik had jonagolds)

1 kg kruimige aardappels
150 ml melk, warm
20 gr boter + extra voor bovenop de schotel

zonnebloemolie
peper en zout

Bereiding
Strooi een dun laagje bloem om het vlees. Verhit olie in een stoofpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin.
Voeg de uien toe en laat een minuut meebakken
Blus af met azijn en bouillon. Doe kruidnagel, laurier en kaneel erbij en laat op laag vuur stoven.
Roer af en toe om en voeg indien nodig extra water of bouillon toe.
Bak in een andere pan de wortel en champignons aan met de knoflook, breng op smaak met peper en zout. Voeg na ongeveer 1,5 uur toe aan het vlees.

Kook ondertussen de aardappels in gezouten water gaar. Giet af en stamp met de warme melk en 20 gram boter tot een gladde puree.

Verhit de oven op 200˚C.

Na ongeveer 3,5 tot 4 uur stoven moet het vlees gaar zijn en uit elkaar vallen. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Doe het stoofvlees in een ingevette ovenschaal. Leg de helft van de appelringen erop. Bedek met aardappelpuree en bovenop de andere appelringen. Doe er wat blokjes boter overheen

Bak ongeveer 25 minuten in de oven.

Notes
Je kunt dit gerecht ook prima klaar maken in een slowcooker. In dat geval bereid je het vlees in de slowcooker en volg je verder de aanwijzingen voor de aardappels. Hou voor de slowcooker ongeveer 6-7 uur aan voor het vlees mooi gaar is.

Ik heb geen appel bovenop gedaan, ik ben bang dat dat misschien te veel uitdroogt.

maandag 24 januari 2022

balen

Rob had gisteren in de namiddag na de test de uitslag al, hij is negatief. Die van mij liet wat op zich wachten en dat was volgens Laura al geen goed teken. Ze stuurde gisteren een linkje klik!: Er was achterstand met het verwerken van de positieve uitslagen. Vanochtend dus de uitslag gekregen en die was inderdaad positief, balen! Toch verwarrend dat positief hier iets negatiefs betekent en andersom. 😉

Je krijgt dan een heel epistel met leefregels en adviezen, daar heb ik me doorheen geworsteld en ik heb gelijk een aantal mensen ingelicht. Niet dat ik veel contacten heb gehad de laatste tijd… Ook de broers en zussen heb ik het maar even laten weten. Ik kreeg veel lieve reacties hoor, daar ben ik wel blij mee. Gelukkig ben ik niet echt ziek en ook niet moe of zo. Ik voel me alleen verkouden en heb een beetje last van mijn keel. Dus het komt vast wel goed.

hoera voor…

…Jeroen! Hij was gisteren jarig, maar ook zijn verjaardag kon natuurlijk (weer) niet gevierd worden. Dus we hebben maar bloemen laten bezorgen en met het cadeautje kwam het ook wel goed. Laura had gebak besteld voor thuis dus zelf hebben ze er gelukkig wel een klein feestje van gemaakt. En wij hebben ook maar iets lekkers bij de koffie gehaald 😉