Gisteren
hebben we dit gegeten, weer een recept dat ik op Pinterest gevonden had. Je
vindt daar verschillende varianten, ik heb het een heel klein beetje gemixt.
Het recept van “Francesca kookt” heb ik aangevuld met stukjes rode paprika en ik heb er een gebakken eitje
en satésaus bij geserveerd.
De bami wordt met spaghetti gemaakt, dat is dus
geen vergissing J
Surinaamse bami
ingrediënten
–
500gr spaghetti
– 3
kleine, vierkante Maggiblokjes (te koop bij supermarkt en toko)
– 1
ui
- ½ rode
paprika (niet volgens recept)
– 2
teentjes knoflook
–
300gr kippendijenfilet
– 4
takjes verse selderij
–
zonnebloemolie
– ½ tl
zwarte peper
– ½ tl
5 spices poeder
– 1
stukje verse gember van 2 cm (heb ik geraspt, stond niet in het recept)
– 1
volle tl tomatenpuree
–
5 el zoute ketjap (sojasaus)
–
2 el zoete ketjap
bereiding
Kook
de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en 2 Maggiblokjes.
In
de tussentijd hak je de knoflook en ui helemaal fijn en snijd je de
kippendijenfilet in stukjes. Haal de blaadjes selderij van de takjes af en hak
deze grof. Giet de spaghetti af in een vergiet en schep terug in de pan. Schenk
er een halve eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over
en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.
Pak
een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit
daarin de ui en knoflook een minuut. Voeg 1 Maggi blokje, zwarte peper, 5
spices poeder, gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een
minuut of 2. Schep daarna de stukjes kip erbij en bak op medium/hoog vuur
totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is.
Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee. Zet het vuur laag en
schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens
de spaghetti erdoor. Doe dit rustig met 2 lepels en zorg ervoor dat alles goed
vermengd raakt. Warm even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan
voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de
grof gehakte selderij erdoor.
Zelf
heb ik een halve rode paprika met de uitjes meegebakken, en er nog een gebakken
eitje en satésaus bij geserveerd.
Eet
smakelijk!
1 opmerking:
het lijkt me lekker, ik zou er zelf wat minder zoute ingrediënten in doen.
Een reactie posten