zaterdag 9 januari 2021

zalm teriyaki noedels

We zijn weer op streng regime ;) sinds deze week. Dat lukt wel weer aardig, nu alle feestelijkheden achter ons liggen. De hele week netjes mijn eet-dagboek op de site van het Voedingscentrum ingevoerd en ik zat steeds op minder dan 1200 calorieën. Dat was min of meer per ongeluk hoor, ik vulde het ’s avonds pas in en kwam er dan pas achter. Tja en dan ga je er toch niet snel nog wat achteraan eten, toch? Gisteren hadden we zin in zalm en Rob had een recept gevonden dat ons wel aanstond. We hadden tussen de middag al haring en hom-en-kuit gegeten, maar over de hele dag viel de optelsom toch niet tegen. Het recept komt van de site van Jenny Alvares, klik!

zalm teriyaki noedels 
Ingrediënten (voor 2 personen):
2 zalmfilets zonder huid
120 gram eiernoedels
1 rode peper
1 rode puntpaprika
2 baby paksoi (of 1 ‘gewoon’ struikje paksoi in stukjes gesneden)
1 eetlepel olie
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel honing
4 eetlepels teriyakisaus
1 stuk gember (grootte van 1 duim)
1 eetlepel witte sesamzaadjes
3 knoflookteentjes

Bereiding
Warm de oven voor op 220 graden.
Pers een knoflookteentje, rasp de gember en meng dit met elkaar.
Voeg hier 2 eetlepels teriyakisaus en de honing aan toe en roer weer door elkaar.
Marineer de zalmfilets gedurende 10 minuten in deze saus.
Leg de zalm op een licht geoliede bakplaat of in een ondiepe ovenschaal en bak voor 8-10 minuten.
Kook de noedels volgens de verpakking gaar in ruim gezouten water.
Snijd de overige twee knoflookteentjes in plakjes, de rode peper en puntpaprika in reepjes en halveer de paksoi struikjes.
Bak de knoflook en rode peper in een wokpan met olie en voeg na 2 minuten de paksoi en paprika toe. Roerbak dit voor een minuut of 4.
Voeg dan 2 eetlepels teriyakisaus, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 1 eetlepel sesamzaad en de gare noedels toe en roer goed door.
Verdeel de noedels over twee borden en leg de uit de oven gebakken zalmfilets erboven op. garneer eventueel nog met wat achtergehouden sesamzaadjes. Eet smakelijk!

NB
Het had van ons iets pittiger gemogen. Rode peper is niet altijd even heet, toen ik het maakte proefde ik er niet veel van, maar de teriyakisaus (Conimex) is wel een beetje pittig dus toch erg lekker. Het lijkt me ook wel lekker om nog wat extra verse gember met de groente mee te bakken en niet alleen in de marinade te doen voor de zalm.  Doen we de volgende keer, want we maken dit vast nog wel eens.