vrijdag 12 januari 2024

makkelijke gehaktbroodjes met satésaus

Na alle kerstkaarten- en Top2000-stukjes is het nu toch wel een stukje stiller op mijn blog. Even een beetje (betrekkelijke) rust in de tent dus, hahaha. Hoewel er áltijd, over élke dag, wel íets te schrijven valt, doe ik het nu toch even iets rustiger aan. Maar vandaag heb ik weer eens een recept voor jullie. Ik heb dit al eens gemaakt voor een verjaardag en het viel goed in de smaak. Een paar weken geleden hebben Rob en ik het weer eens gegeten, lekker hoor. Aan twee broodjes per persoon heb je echt een maaltijd, het is best machtig. Het recept komt van Rutger Bakt: klik! De foto heb ik ook geleend 😉 want ik heb zelf geen foto gemaakt.

Met de vulling van dit recept kun je variëren. Vervang de sambal en de ketjap bijvoorbeeld door mosterd en ketchup en voeg er Italiaanse kruiden aan toe. Of gebruik een BBQ-saus door het gehakt en om het broodje mee te serveren.

Ingrediënten voor 4 broodjes

Voor de gehaktbroodjes
4 afbakpistoletjes
3 el melk
200 gr rundergehakt
½ ei, losgeklopt
1-2 tl sambal
1 ½ el ketjap manis
¼ tl zout
peper

Verder nodig
satésaus
gebakken uitjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de bovenkant van de afbakpistoletjes af en hol ze voorzichtig uit. Weeg 25 gram van het brood dat je uit de pistoletjes hebt gehaald af en week dit enkele minuten in de melk. Knijp het brood voorzichtig uit en doe dit samen met het gehakt, het halve ei, de sambal, de ketjap manis, het zout en wat peper in een kom. Meng alles door elkaar en vul er vervolgens de uitgeholde broodjes mee.

Plaats de broodjes op de bakplaat en bak de gehaktbroodjes in 25 tot 35 minuten gaar. Leg de bovenkant van de broodjes er de laatste 6-7 minuten naast, dan worden ze lekker knapperig. Serveer de gehaktbroodjes met je favoriete satésaus (of maak deze zelf) en gebakken uitjes (Conimex/GoTan).

Wij aten er nog komkommersalade bij. 

Ik maak satésaus altijd zelf en de ingrediënten variëren nog wel eens een beetje. Hoeveelheden doe ik uit de losse pols, pas die vooral aan aan je eigen smaak.

Satésaus

Dit is grofweg hoe ik het maak:
Doe een paar flinke lepels pindakaas (Calvé, bruin deksel) in een pannetje. Daarbij strooi je wat ketoembar, lemongrass/sereh, laos, ve-tsin/ajinomoto (Surinaamse winkel), gemberpoeder en wat je verder nog lekker lijkt. Knijp er een paar teentjes knoflook boven uit. Voeg zoete en een klein beetje zoute ketjap toe en een beetje stroop. Zet het op lage stand op met een scheut water of melk (romiger) en verwarm al roerend. Voeg meer water/melk toe tot het de gewenste dikte heeft en sambal of chilipoeder als je een beetje meer pit wilt.

Ook lekker: vervang (een deel van) water/melk door kokosmelk.

maandag 8 januari 2024

op pad

Ik neem het me vaak voor, echt, al heel lang, en toch komt er op de een of andere manier steeds maar niks van terecht: af en toe naar mijn zussen en broer voor een bakkie en een kletspraatje. We hebben, denk ik wel eens, nog niet half in de gaten hoe dankbaar we mogen zijn dat het nog kan. Nou wonen we niet allemaal bij elkaar om de hoek en iedereen is druk met zijn of haar eigen bedoening, maar toch…

Tijdens het familieweekend kan ook niet altijd iedereen er bij zijn en dat zal denk ik, nu we ouder worden, misschien wel vaker gaan gebeuren. Dan zien we elkaar dus ook niet allemaal. Het ontbreekt zeker niet aan goede wil, we vinden elkaar allemaal nog steeds lief en hebben zo nu en dan kort contact via WhatsApp, maar echt even langs…
Afgelopen week was geen-woorden-maar-daden-week, haha, we hebben een beginnetje gemaakt, zijn op pad gegaan en hebben twee bezoekjes afgelegd, aan mijn oudste zussen, heel gezellig! Daar wordt een mens blij van hoor!

Bij de foto: Mijn jongste zusje was hier nog niet geboren. Ik sta linksvoor, naast mijn broertje.

zaterdag 6 januari 2024

topzwaar

Op mijn verjaardag kreeg ik van twee vriendinnen/buren een amaryllis. Eén met de boodschap erbij dat ze hoopte dat ik hem in de bloei kreeg. Ik heb zelf ook wel eens van die bollen zien verpieteren hoor, maar deze doen het uit de kunst. Een moet nog open gaan maar de bloemknoppen zijn al zichtbaar. En deze… lag vanochtend ondersteboven. Topzwaar. Er zat nog water in de pot en dat was de laden eronder ingelopen, dus de dag begon met redderen. Hij mocht in de keuken even bijkomen en ik heb hem nu in een hogere, zwaardere vaas gezet met een bamboestok erbij. Hopelijk gedraagt hij zich nu een beetje 😉


vrijdag 5 januari 2024

♥♥-dag

Vandaag vieren Jasper en Susan hun 4e ♥♥-dag. Zo noem ik het maar, ze vieren de liefde zal ik maar zeggen 😊 Dit kaartje heb ik voor ze gemaakt. 

Eerst heb ik aquarelpapier gekleurd met inkt. Daar heb ik met goudkleurige waterverf op gespetterd en toen twee keer de hartjesstans gebruikt, één keer in het wit en één keer in kleur. De lijnen heb ik allebei op een blauwe kaart geplakt, wit boven, zodat het er een beetje meer op lag. Daarna de hartjes ingevuld en de tussenruimtes zo gelaten. Met nog een paar gouden pareltjes erbij en een klein op goud gemat tekstje (de rest staat binnenin) was het af.

donderdag 4 januari 2024

NEE-NEE

We hebben jarenlang alle folders die we kregen met open armen ontvangen. Lekker doorbladeren en heel soms deden we er nog iets mee ook. Maar op een gegeven moment werd dat minder en minder en we keken ze nauwelijks meer in. Hooguit deden we inspiratie op voor het eten, bij de supermarktfolders.  Met de gratis huis-aan-huisbladen ging het al net zo. Niet bepaald duurzaam, en als je dan ziet wat voor pakken papier je eens in de twee weken bij het oud papier zet dan denk je toch 'Het kan wel wat minder'.

Dus werd het hoog tijd voor een sticker op de brievenbus. We gunden de bezorgers eerst nog wel een rondje met kerstwensen en het daarbij behorende douceurtje, maar voortaan krijgen we als het goed is geen folders en gratis krantjes meer in de bus.

Voor de geadresseerde reclamepost ('aan de bewoners van') heb ik een tip gekregen van forumvriendin Ellie: bij stichting Postfilter heb ik een account aangemaakt, zodat we dat ook zo veel mogelijk buiten de deur houden. Klik!

dinsdag 2 januari 2024

onze kerstdagen

Ik hoop dat jullie allemaal leuke dagen gehad hebben. Ik heb er door de kliederdrukte helemaal nog niets over geschreven hier, ik loop dus een beetje achter.

Bij ons begonnen de feestdagen op kerstavond met een diner-voor-twee. Tja het was zondag en mijn beurt om te kiezen, dus ik kon me uitleven.😉 Ik heb Rob helemaal buiten schot gehouden en lekker drie gangen gekookt. Kroonluchter op lage stand, kaarsjes erbij en een lekker rosétje dat we van Jasper en Susan gekregen hadden. Het begon met een (kerstboom-) pasteibakje met zelfbedachte champignonragout. Daarna volgde een pakketje zalm en groene asperges (klik) met daarbij spaghetti aglio e olio. En als toetje heb ik een cobbler (klik) gemaakt met frambozen en granaatappelpitjes, met slagroomijs erbij.


Eerste kerstdag hebben we lekker uitgebreid ontbeten en verder maar wat aangerommeld. ’s Avonds hebben we met z’n tweetjes gegourmet. Een makkelijk dagje.

Tweede kerstdag begon met scones bakken en weer een uitgebreid ontbijt. Lunch slaan we met de kerst meestal over, dat redden we 😉 ‘s Middags was het family-time. Rond twee uur was iedereen er en ontstond er een berg aan cadeautjes bij de boom. Die lag er niet lang hoor, dat konden we de kindjes niet aandoen, hahaha.

Iedereen is weer akelig verwend, en de middag hebben we verder al kletsend en borrelend doorgebracht.

En toen kwam het kerstdiner!
Laura en Jeroen mochten dit jaar het voorgerecht maken, zij maakten een prachtig gerechtje met gerookte eendenborst, witlofpesto en gekaramelliseerde appel. Er zaten nog mooie sprouts bij en gefrituurde prei, een heel mooi bordje en het was erg lekker!



Wij hadden weer het hoofdgerecht voor onze rekening genomen, hertenbiefstuk met portsaus, heerlijk. En de bijgerechten waren ook smakelijk: witlof met gorgonzolasaus, haricots verts met katenspek, salade met peer, walnoot en granaatappelpitjes, aardappeltaart (gratin) en pommes duchesse.  

Jasper en Susan hadden het dessert gemaakt, een prachtige en best wel grote chipolatabavarois, heerlijk romig en luchtig en echt kerstig. En dat hij lekker was bleek al gauw: Hij ging bijna helemaal op!

Daan en Emma kregen ook een feestelijke maaltijd: een minipizza en een peertje. Met een glaasje “rosé” erbij en een “kaarsje” op een eigen tafeltje. Sofie had een pastaprutje en een toetje maar had er niet veel zin in. Met een stukje banaan vond ze het verder wel goed, tja, voor zo’n kleintje valt er nog niet zo veel van te maken natuurlijk.


Ze hebben alle drie bij ons geslapen, zo konden wij lekker lang en rustig tafelen. Sofie ging nu in het ledikantje, Emma in het kinderbed en Daan op een dubbelklap-logeerbed. Die hadden we maar bij ons op de kamer gezet, dat was de beste kans op een béétje langer slapen dachten we. Nou, dat laatste was iets te optimistisch. Daan had niet zo’n beste nacht, hoorde allerlei geluidjes en had een enge droom. Voor hem vervelender dan voor ons hoor, op het laatst heb ik hem nog maar een uurtje bij ons in bed genomen. Arme Daan…

De volgende dag waren Laura en Jeroen er al bijtijds. De kindjes waren net in 'Het Grote Bad' en Sofie lag te slapen. We hebben nog gezellig koffie gedronken en met z’n allen geluncht en toen gingen ze weer naar huis. En konden wij met de beentjes omhoog, hahaha. We waren best moe, maar we hebben weer genoten!

maandag 1 januari 2024

beste wensen en 'plusjes'

Er ligt weer een heel nieuw jaar voor ons. We wensen jullie het allerbeste voor 2024, maak er iets moois van!

Natuurlijk was 2023 geen jaar met alleen maar mooie belevenissen. We hebben best zorgen gehad (en nog) om een aantal mensen in onze omgeving en er waren ook verliezen. Maar ik ben een positief mens dus ik heb weer een lijstje met 'plusjes' gemaakt. Het is een beetje een van-de-hak-op-de-tak-lijstje misschien, maar het is nu eenmaal lastig om er een logisch verhaal van te maken, hahaha. Nou daar gaat ie:

  • Geboorte op 3-2-23 van onze tweede kleindochter, derde kleinkind Sofie staat natuurlijk met stip op één!
  • De contacten die ik al jarenlang heb (en had) met Harry😔 Nelly, Beryl, Cees, Jacqueline, Hans en Hans & Erna. Het zegt de meesten hier niets, het gaat om oude vriendschappen, verre familie en oud-collega’s. Soms maar een of twee keer per jaar, soms vaker. Soms alleen via de post, e-mail of WhatsApp, soms ook bezoekjes.
  • De nieuwe blogcontacten, waar ik weer veel inspiratie uit haal, dank, Mieke en Conny.
  • Relax- en kletsmomenten bij Mirjam, mijn schoonheidsspecialiste en voormalige buurvrouw.
  • Mijn hobby(‘s) en het forum met de verschillende activiteiten die daar georganiseerd worden. De Top2000 Blogparty van Marit, prutsen, kliederen, fröbelen of hoe je het ook noemen wilt en natuurlijk ook koken.
  • Op de boeven passen. 😊
  • Logeren van die boeven, o.a. bij de geboorte van Sofie, in de voorjaarsvakantie en met de Kerst.
  • Uitjes samen (Haarlem, Zwolle, Franeker), met Daan en Emma, (Artis, Zeeaquarium Bergen, kasteel Radboud) en met z’n allen (Orchideeënhoeve).
  • Uit eten met Robs zus en samen, o.a. bij ‘Olijf by Danos’ en Ridderikhoff.
  • Weekendje Texel, weekje Ruwinkel/Scherpenzeel, Robs stedentrip met Jasper (Porto).
  • Fijne gesprekken met praktijkassistente die me leerde hoe ik iets relaxter kon zijn.
  • Familieweekend in kerstsfeer, geweldig georganiseerd door een van mijn nichtjes en met een super kerstdiner als klapstuk.
  • Kleine en iets grotere feestjes: verjaardagen, mijn eigen verjaardag, die ik dit keer weer eens wat uitgebreider vierde, Sinterklaas, Kerst, borrelen bij de buren...
Als ik het zo teruglees is dit gewoon een summiere samenvatting van mijn blogjes van 2023... 😉