vrijdag 12 januari 2024

makkelijke gehaktbroodjes met satésaus

Na alle kerstkaarten- en Top2000-stukjes is het nu toch wel een stukje stiller op mijn blog. Even een beetje (betrekkelijke) rust in de tent dus, hahaha. Hoewel er áltijd, over élke dag, wel íets te schrijven valt, doe ik het nu toch even iets rustiger aan. Maar vandaag heb ik weer eens een recept voor jullie. Ik heb dit al eens gemaakt voor een verjaardag en het viel goed in de smaak. Een paar weken geleden hebben Rob en ik het weer eens gegeten, lekker hoor. Aan twee broodjes per persoon heb je echt een maaltijd, het is best machtig. Het recept komt van Rutger Bakt: klik! De foto heb ik ook geleend 😉 want ik heb zelf geen foto gemaakt.

Met de vulling van dit recept kun je variëren. Vervang de sambal en de ketjap bijvoorbeeld door mosterd en ketchup en voeg er Italiaanse kruiden aan toe. Of gebruik een BBQ-saus door het gehakt en om het broodje mee te serveren.

Ingrediënten voor 4 broodjes

Voor de gehaktbroodjes
4 afbakpistoletjes
3 el melk
200 gr rundergehakt
½ ei, losgeklopt
1-2 tl sambal
1 ½ el ketjap manis
¼ tl zout
peper

Verder nodig
satésaus
gebakken uitjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de bovenkant van de afbakpistoletjes af en hol ze voorzichtig uit. Weeg 25 gram van het brood dat je uit de pistoletjes hebt gehaald af en week dit enkele minuten in de melk. Knijp het brood voorzichtig uit en doe dit samen met het gehakt, het halve ei, de sambal, de ketjap manis, het zout en wat peper in een kom. Meng alles door elkaar en vul er vervolgens de uitgeholde broodjes mee.

Plaats de broodjes op de bakplaat en bak de gehaktbroodjes in 25 tot 35 minuten gaar. Leg de bovenkant van de broodjes er de laatste 6-7 minuten naast, dan worden ze lekker knapperig. Serveer de gehaktbroodjes met je favoriete satésaus (of maak deze zelf) en gebakken uitjes (Conimex/GoTan).

Wij aten er nog komkommersalade bij. 

Ik maak satésaus altijd zelf en de ingrediënten variëren nog wel eens een beetje. Hoeveelheden doe ik uit de losse pols, pas die vooral aan aan je eigen smaak.

Satésaus

Dit is grofweg hoe ik het maak:
Doe een paar flinke lepels pindakaas (Calvé, bruin deksel) in een pannetje. Daarbij strooi je wat ketoembar, lemongrass/sereh, laos, ve-tsin/ajinomoto (Surinaamse winkel), gemberpoeder en wat je verder nog lekker lijkt. Knijp er een paar teentjes knoflook boven uit. Voeg zoete en een klein beetje zoute ketjap toe en een beetje stroop. Zet het op lage stand op met een scheut water of melk (romiger) en verwarm al roerend. Voeg meer water/melk toe tot het de gewenste dikte heeft en sambal of chilipoeder als je een beetje meer pit wilt.

Ook lekker: vervang (een deel van) water/melk door kokosmelk.

6 opmerkingen:

Bertiebo zei

Ik ben dol op pindasaus en nu zat er echt een hele grote pot in een kerstpakket. Wat ik merkwaardig vond, maar oke. Dus dit is wel een leuk idee.

conny's quilts en creaties zei

Lekker hoor.

Jolanda Goes zei

Ow wat ziet dat er lekker uit! Bedankt voor het receptje, dit ga ik zeker eens proberen

miekequilt zei

O, dat lijkt me heerlijk voor op een zaterdag. Ik ben gek op pindasaus en jouw recept lijkt me heerlijk.

Kitty zei

Wat gek, ik heb in mijn mail wel een berichtje dat Conny een reactie heeft geplaatst, maar ik zie hier niks van haar staan... Ik heb niks weggehaald, zal blogger de hik hebben?

Marjolijn van Elsberg zei

Ziet er lekker uit al hou ik niet zo van saté saus.