Een van mijn nichtjes heeft een nieuwe oven, met draaispit. Owww, dat spit, daar ben ik wel een beetje jaloers op hoor, maar goed… Ik vroeg haar of ze het recept van de grilkippetjes van mijn moeder, haar oma, wilde hebben en dat wilde ze wel. En toen kwam ik tot de ontdekking dat ik dat nooit uitgetypt heb, nou moe?! Dus gelijk maar gedaan en ach, toen we wat later op oppasdag weer bij Laura en Jeroen aten, de kippetjes ook maar gemaakt, zonder draaispit 😉.
Volgens mij heeft mijn vader het recept aan de poelier ontfutseld toen er bij ons voor het eerst een oven met draaispit in huis kwam. Ik heb zo ongeveer de hoeveelheden gegeven, ik maak het zelf een beetje uit de losse hand. De kruiden zijn niet supersterk van smaak dus een snufje meer of minder van het een of het ander komt er niet zo erg op aan.
Grilkippetjes
van oma Toos
Smelt
150gr margarine in een steelpannetje en bak daar twee gesnipperde uien in.
Knijp er een paar teentjes knoflook boven uit (mijn moeder gebruikte
knoflookpoeder) en laat het even pruttelen tot de ui glazig is. Doe er een paar
draaien versgemalen witte peper bij, zout, een halve eetlepel milde
paprikapoeder en een halve eetlepel marjoraan/marjolein. Laat nog heel even op staan.
Doe
een schep van het mengsel in de grilkip en smeer de buitenkant er mee in. Nu
kan je kippetje de oven in. Aan een draaispit hoef je het verder niet zo vaak
in te smeren, dan bedruipt het zichzelf. Wel in de gatenhouden... Op een rooster wat vaker insmeren, ik doe dat elke 20-30 minuten. Het kippetje dan ook af en toe keren en in
de gaten houden dat het vel niet uitdroogt of te donker wordt. Wat meestal wel
verbrandt zijn de uitjes...
In ongeveer vijf kwartier/anderhalf uur is je kip gaar. Stand van de oven/grill
180°/200°C.
Variant:
Voor ons tweeën is een hele kip teveel. Lusten we wel, doen we niet 😉
Ik maak meestal twee kippenbouten. Die bak ik aan in (vloeibare) margarine, met
de ui en de knoflook, doe de andere ingrediënten erbij (insmeren) en zet de pan afgedekt
1,5 uur in de oven op 180°, de bouten zijn dan superzacht. Het laatste kwartier zonder alufolie/deksel, om het
velletje een beetje knapperig te laten worden.
Eet
smakelijk!
1 opmerking:
Het water loopt me in de mond, ik had vroeger ook een oven met draaispit oh dat zou ik zo graag terug willen, maar helaas.
Een reactie posten