zondag 26 april 2020

gele kippensoep


Dit recept heb ik weer eens van stal gehaald. Bij de gemeente Hoorn kregen we het in de kantine wel eens. Dat is al minstens 20 jaar geleden hoor, maar ik vond het erg lekker en heb indertijd een poging gewaagd om het na te maken. Dat was aardig gelukt en ik heb het best regelmatig gemaakt.
Toen Jasper en Laura de deur uit gingen kregen ze een cd-mapje mee met ‘recepten van thuis’. Daar zat dit ook bij. Nu had ik het al jaren niet meer gegeten, maar ineens kwam het weer boven borrelen. Van het weekend heb ik het weer eens gemaakt.
Je kunt dit soepje zo gevuld of gebonden maken als je zelf wilt. Wij houden van goed gevulde soep dus ik gebruikte dit keer twee kippenbouten, een half bakje champignons, drie in plakjes gesneden bospeentjes en twee nestjes mie (Honig). Wil je er kerriesoep van maken, dan kun je (een deel van) de kurkuma vervangen door kerriepoeder, ook lekker.

NB: Uiteindelijk heb ik ongeveer 1,5 liter gele soep gemaakt, en een bak bouillon met het vlees van één bout in de vriezer gedaan voor een volgend soepje.

gele kippensoep

ingrediënten:
1 ui, fijn gesnipperd
25 gram margarine
2 theelepels kurkuma (voor kerriesoep evt. deels te vervangen door kerrie)
2 eetlepels bloem
bouillon van kippenbout en het kippenvlees (2 bouten, ± 2 liter water en 2 bouillonblokjes)
½ doosje champignons, in plakjes gesneden
1 julienne gesneden winterwortel (of – plakjes – bospeen, 3 á 4 stuks)
2 nestjes mie

bereiding:
Ui fruiten in de margarine tot het glazig is. Voeg twee theelepels kurkuma toe en fruit even mee.
Bloem erbij doen en roeren tot de bloem is opgenomen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe tot de soep op de gewenste dikte is. Roer telkens tot de bouillon is opgenomen. Voeg nu de plakjes champignons en gesneden wortel toe en de mie (handig: wel even breken). Laat pruttelen tot dit gaar is en maak de soep op smaak af met peper en zout.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: